Ta bra naturbilder

Att göra naturen rättvisa med sin kamera är inte alltid det lättaste. För att ta fina naturbilder så finns det dock ett par bra knep att ta till. Ett bra tips är att antingen ge dig ut riktigt tidigt eller sent. För att få så fina färger som möjligt så ska du undvika att fotografera när solen står högt på himlen. Det blir bättre att ta kort då det är soluppgång eller solnedgång. Skulle det vara så att du ändå är ute mitt på dagen, använd då ett polfilter som förstärker de blå nyanserna i himlen och de gröna färgerna i gräs, träd och buskar.

För att skapa ett djup i din bild, se till att få med  objekt i bildens för-, mellan- och bakgrund.

Komma nära djuren

Om du vill fotografera djur, skaffa en åtelkamera, så att du vet när och hur de rör sig. Åtelkameror finns på Prylstaden.se. Sedan är det även bra att skaffa ett teleobjektiv. Dels kan du då komma nära in på djurlivet utan att störa. Dels kan du använda teleobjektivet för att samman perspektivet om du till exempel fotograferar i skogen. Dimma och dis gör det lättare att ta rena, harmoniska kompositioner av djurlivet i skogen, där träd och växter ofta annars kan bli en stökig bakgrund. 

Om du vill ta skakfria bilder, då är det bra att satsa på ett stativ. Du kan då ta bra makrobilder så väl som det är bra om du ska fotografera landskap. 

11 Apr 2020

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen:

Aerofoto tillhandahöll en tjänst för flygfoto.
De använde en zeppelinare som gjorde att kostnaden var en bråkdel jämfört med kort tagna från helikopter/flygplan.

Utöver zeppelinare användes en 17 meters teleskopmast samt att man tog bilder även från marken.

Ett kort tag under 2008 drev Attila Gál som låg bakom Aerofoto en blogg på nätet, men inga inägg har gjorts på flera år. 2009 hade nya inlägg gjorts på en annan blogg.

Så här kan det se ut, när man är uppe i en zeppelinare;