Matfotograferingstips för matbloggare

Att fotografera mat är svårare än det verkar. Att träna, mycket kan göra underverk för dina bilder. Här nedan ska du få lite tips och tricks för att fotografera mat på bästa sätt.

Tips för att ta fantastiska matbilder

Allt handlar om ljuset! Mitt bästa tips för nybörjare är att bli medveten om ljusets intensitet och hur det träffar maten, och lära sig att anpassa sig efter det. Här är några tips för att komma igång.

  • Ta bilder i naturligt ljus. Använd inte taklampor eller lampor eller din inbyggda blixt. Någonsin!
  • Flytta runt för att hitta den bästa ljuskällan. Känn dig inte begränsad till att ta bilder i ditt kök. Kanske är ljuset bäst i ditt sovrum på morgonen och i ditt vardagsrum på eftermiddagen.
  • Försök att ta bilder från flera vinklar. Vissa tallrikar med mat ser bättre ut ovanifrån (som pizza), eller från sidan (hamburgare), eller i en 45-graders vinkel (drycker). Försök att flytta runt tallriken och ta bilder i olika vinklar så att du kan välja din favorit senare.
  • Minimera röran. Om den skeden, servetten eller den upptagna bakgrunden inte läggs till i bilden, förringar det bilden. Fokusera på det som är viktigast, men zooma inte in så nära att tittarna inte kan se vad maten är.

Felsökning av vanliga problem med matfotografering

Frustrerad över hur dina matbilder blir? Läs vidare för potentiella lösningar.

  • Dina bilder är suddiga. Suddiga bilder orsakas av kameraskakning. Lösningar inkluderar: 1) håll kameran stadigare (lättare sagt än gjort), 2) använd ett stativ med en fjärrkontroll så att kameran förblir helt stilla medan du fotograferar, 3) använd en snabbare slutartid, vilket kräver att du öppnar bländare och/eller flytta till ett område med mer ljus, eller 4) höj din ISO för att minska mängden ljus som behövs (detta kommer dock att minska bildkvaliteten).
  • Dina färger är inte verklighetstrogna. När du redigerar dina foton, om din tallrik med mat ser väldigt blå, gul, rosa eller grön ut, använd programvarans vitbalansverktyg för att fixa det! Färger blir levande när vitbalansen är korrekt inställd. Om du fotograferar i RAW-format har du lättare att justera färgbalansen senare.
  • Dina bilder "poppar" helt enkelt inte som professionella matfoton. Erfarna matfotografer använder linser som gör att de kan minska skärpedjupet för att markera motivet på bilden. Sedan använder de fotoprogramvara för att justera kontrasten, nivåerna och skärpan på sina bilder. Ibland kan några små redigeringar verkligen få ett foto att poppa upp.

 

13 Apr 2023

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen:

Aerofoto tillhandahöll en tjänst för flygfoto.
De använde en zeppelinare som gjorde att kostnaden var en bråkdel jämfört med kort tagna från helikopter/flygplan.

Utöver zeppelinare användes en 17 meters teleskopmast samt att man tog bilder även från marken.

Ett kort tag under 2008 drev Attila Gál som låg bakom Aerofoto en blogg på nätet, men inga inägg har gjorts på flera år. 2009 hade nya inlägg gjorts på en annan blogg.

Så här kan det se ut, när man är uppe i en zeppelinare;