Frilansa som fotograf

Är det kanske så att du är en hobbyfotograf som vill så att säga ta det till nästa nivå? Det dui kan göra då är att bli frilansande fotograf. Du kan starta eget företag eller fakturera via ett företag om du vill slippa allt som har med bokkföring att göra. Fördelen med att ha eget företag är dock att du då kan sälja dina fakturor, om det är skralt i kassan en månad. Fördelen att inte ha företag på egen hand, utan ta betalt via olika tjänster är just att du slipper bokföringen med mera. Men vad krävs då för att bli frilansaande fotograf? För det första är det ju så bra att du har kunskaper inom fotografering. Du måste ju kunna ta bra bilder, som folk vill köpa!

En bra utrustning

För att jobba som fotograf så räcker det inte att ha en mobilkamera, du måste investera i bra utrustning. Alltså en bra kamera, då en systemkamera och så klart tillbehör till den. Bland annat kan du behöva minneskort, extra batterier, filter och väskor. Rätt sorts objektiv är även det viktigt att ha. 

Ta rätt betalt

Du bör ha koll på rekommendationer så som det lägsta priset att ta för dina tjänster. Du bör inte ta för lite betalt, men inte heller för mycket. Det finns en prisguide som Svenska fotografers förbund släpper varje år. Där kan du läsa vad en bild bör kosta samt vad man som lägst bör ta betalt för både tid och rättigheter.

1 Mar 2020

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen:

Aerofoto tillhandahöll en tjänst för flygfoto.
De använde en zeppelinare som gjorde att kostnaden var en bråkdel jämfört med kort tagna från helikopter/flygplan.

Utöver zeppelinare användes en 17 meters teleskopmast samt att man tog bilder även från marken.

Ett kort tag under 2008 drev Attila Gál som låg bakom Aerofoto en blogg på nätet, men inga inägg har gjorts på flera år. 2009 hade nya inlägg gjorts på en annan blogg.

Så här kan det se ut, när man är uppe i en zeppelinare;