Lek med din kamera

Att ta kort idag går inte att jämföra med hur det var förr i tiden. Då var man tvungen att tänka sig för när man valde motiv eftersom man hade ett begränsat antal bilder på rullen och dessutom så var det ju inte gratis att framkalla dem. Idag kan vi med hjälp av digitalkameror ta precis hur många bilder vi vill och samtidigt både redigera dem och dessutom välja om vi ska spara den bilden vi just tog eller radera den. Det ger oss betydligt större möjligheter. Därför ska man också våga leka med kameran, ta kort från konstiga vinklar och ur olika perspektiv bara för att se hur det blir. Med tiden får man då en känsla för hur bilderna kommer att bli och man kan ta mer avancerade bilder. 

Man kan till och med simulera flygfoton

En modern trend är att ta kort från hustak, det kallas rooftopping. Man klättrar helt enkelt upp i ett hus och ställer sig på taket och tar kort med nedåtriktad kamera. Du får då en bild som ser ut som ett flygfoto men som inte är det och du kan sedan använda den bilden i ett redigeringsprogram för att skapa en illusion av ett flygfoto. Använder man dessutom ett stativ eller en förlängare så kan man komma ut en bit från kanten på taket för att förstärka illusionen. Du kan läsa mer om detta, och övrig fototeknik, hos Kortobilder.se som också har en hel del information till dig som vill lära dig mer. 

8 Apr 2018

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen:

Aerofoto tillhandahöll en tjänst för flygfoto.
De använde en zeppelinare som gjorde att kostnaden var en bråkdel jämfört med kort tagna från helikopter/flygplan.

Utöver zeppelinare användes en 17 meters teleskopmast samt att man tog bilder även från marken.

Ett kort tag under 2008 drev Attila Gál som låg bakom Aerofoto en blogg på nätet, men inga inägg har gjorts på flera år. 2009 hade nya inlägg gjorts på en annan blogg.

Så här kan det se ut, när man är uppe i en zeppelinare;