Arkivering och distribution av bilder

När man ägnar sig åt fotografering, oavsett vad man fotar och vilken ambition man har för sina fotografier, så inser man snart att det blir en hel del bilder att arkivera. Förr var dessa bilder fysiska, man hade negativ på rullar och printade fotografier i fysiska foldrar. Det krävde skåp och lådor i en ateljé. När digitaliseringen förändrade verkligheten för allehanda fotografer så kände många lättnad över att slippa alla skåp och lådor och virrvarret bland foldrarna. Man insåg dock snart att nya dilemman skulle ta form. I en digital värld kan allt gå förlorat om man inte arkiverar rätt och har säker back-up.

Oldschool CD håller måttet

Nu tänkte jag inte tala om back-up idag utan om distribution. När man har tagit fram en samling eller kollektion fotografier som man vill distribuera till andra så har man olika val gällande hur man ska gå till väga. Man kan dela sina bilder direkt online, men då får man väldigt dålig koll på deras spridning, det blir liksom lite vimsigt. Till slut hamnar bilderna ändå på nätet, det är ofrånkomligt, men i början vill man kanske inte ge alla och envar fri tillgång.

Professionell CD pressning

Jag tycker personligen fortfarande att CD är det bästa mediet för att sprida fotokollektioner eller leverera samlingar till kunder. Det är fysiskt och alla kan hantera en CD. Jag brukar beställa CD pressning från Skivfabriken och har alltid varit supernöjd med resultaten, Skivfabriken är en mycket professionell firma och jag rekommenderar varmt deras CD pressning för framställning av fotkollektioner på CD. 

7 Oct 2016

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen:

Aerofoto tillhandahöll en tjänst för flygfoto.
De använde en zeppelinare som gjorde att kostnaden var en bråkdel jämfört med kort tagna från helikopter/flygplan.

Utöver zeppelinare användes en 17 meters teleskopmast samt att man tog bilder även från marken.

Ett kort tag under 2008 drev Attila Gál som låg bakom Aerofoto en blogg på nätet, men inga inägg har gjorts på flera år. 2009 hade nya inlägg gjorts på en annan blogg.

Så här kan det se ut, när man är uppe i en zeppelinare;